Als je de sculpturen van Peter Kempenaers bekijkt dan voelt je als het ware de handen van de beeldhouwer kneden in de klei. De verfijnde, gevoelige vormgeving wil je niet alleen met de ogen bekijken maar je hebt steeds de neiging om zachtjes de vormen af te tasten en op die manier proberen te voelen hoe zijn vingers de materie tot een beeld gekneed hebben. Het verwondert hem nog steeds het beeld te zien groeien in de vormloze natte klei, waarin hij zijn ding kan doen en te stoppen wanneer het geheel goed zit.

Zijn gevoeligheid vertaalt zich in broos sculptuurwerk, doorleeft en vol emotie.

De dynamiek in zijn werk maken dat het "levendige" en het "aanspreekbare" in zijn beelden de techniek gaandeweg overstijgen.

Inspiratie haalt hij uit literatuur, pozie, mens en natuur. Waarbij opdrachten en vrij werk zich afwisselen.

The Power of the visible is the invisible ( Marianne Moore )

Kunstvormen

Portretten - Levensgrote beelden - Maquettes - Illustratie- en Themawerk - Ontwerp en Uitvoering - BRONS

Motivatie

Inspiratie halend uit literatuur, filosofie, pozie, mens, natuur en een wereld waarin slechts weinig is wat lijkt teken, schilder en beeldhouw hij uit het niets of naar model (creatio continua)



Na het volgen van toegepaste grafiek waar vooral illustraties hem boeiden, is hij  nu een tiental jaren als beeldhouwer werkzaam.
Het model, de mens in zijn complexiteit en eenvoud, heeft hem zowel bij het tekenen, schilderen, en vooral bij het beeldhouwen fel geboeid, en blijft hem inspireren. De mens en zijn confrontaties.


 

Voor schilderijen, aquarellen en schetsen komt de inspiratie meestal uit de natuur en de architectuur waarbij hem de Romaanse kunst het meest boeit.
 

Bij beeldhouwen boeit hem vooral het ontwerpen van nieuwe creaties. Hij zoek documentatiemateriaal en info allerhande op, en dan begint alles op de tekentafel, waarna hij een voorontwerp op kleine schaal maak.
 

 

Vertrekkende vanuit levend model is er samenspraak met zowel het model als de eventuele opdrachtgever.
 

Het uiteindelijke beeld wordt dan in klei opgezet en uitgewerkt. Vervolgens komen het mouleren en afgieten van het beeld in plaaster, waarbij het creatieve werk erop zit.             

                 


 

 

Het ruwe gietwerk in brons wordt uitgegeven aan een professionele gieterij, waarbij hijzelf de was en wascorrecties uitvoer. De uiteindelijke afwerking in brons doe hij eveneens.
 

Het resultaat is dan bijvoorbeeld het beeld "De Binnenschippers", dat hier in zijn aanwezigheid wordt geplaatst in Wintam.Of het beeld van Karel Biddeloo in Gooreind-wuustwezel


 
                                                             

Of de Stilteplek te Kapellen





Curriculum Vitae.
http://peke1.weebly.com
ATELIER BEZOEK
VAN ONTWERP TOT BRONS. Duur 01.30 u à 02.00 u. Max aantal personen 12. Kostprijs: 50.00 €